Oblíbené příspěvky

úterý 30. července 2013

LVI NA TŘÍDĚ ČSA

Lvi a květinové děti na třídě ČSA
Na třídě ČSA 556 v sousedství spořitelny stojí žlutobílý dům s antickým sloupovím a dvěma lvy. Dům byl postaven roku 1913 architektem Bohumilem Waigantem. Je velmi pravděpodobné, že lvi a putti v prvním patře jsou dílem jeho staršího bratra Antonína Waiganta, ale toto autorství není písemnými prameny potvrzené. Antonín Waigant (18801918) byl absolvent pražské umělecko-průmyslové školy v ateliéru dekorativního sochařství Celdy Kloučka. V jeho velmi brzy uzavřeném díle převažují sochařské detaily k architektuře: karyatidy, portály domů, dívčí postavy, ženy držící ovoce nebo dlouhé věnce, maskarony, muži atlanti pod korunní římsou a putti se zvířaty nebo rohy hojnosti. V Praze v Lazarské ulici realizoval roku 1912 dvě kubistické postavy na domě Diamant. Stylově se dítě a lev do práce Antonína (který pracoval i na štucích muzea) hodí. Hádankou zůstává nejen kdo je autorem, ale co přesně spojení dětí, květin a lvů znamená. Lev je častý symbol statečnosti, ale i pýchy, hněvu a cholerického temperamentu. A samozřejmě české státnosti. Jenže lev bez hřívy je častěji lvice a pro tu nemá symbolika tak dobré vysvětlení.
Putto neboli amoret je dítě, které často nese roh hojnosti. Ten patří Fortuně, bohyni štěstí. Fortuna řídí lidské osudy a je velmi vrtkavá. Sám roh pochází od kozy Amalthey, ulomil jí ho hrdina spojovaný se lví silou, Herakles. Koza Amalthea na Krétě odkojila boha Dia, zachránila ho tak před jeho otcem Kronem a byla pozvednuta na nebe. Stala se jedním z Jupiterových měsíců. Fortunin roh hojnosti je znakem pohostinnosti, jaký by asi na podobném domě mohl být. Ale třeba jde spíš o košík s květinami, který božské děti vezou na nepravděpodobném dopravním prostředku. V době pozdní secese byla velmi oblíbená egyptská a starověká móda a tak je možné, že dvojice lvů naznačuje sluneční cestu nebo dokonce odkazuje k mykénské Lví bráně ! Všimněme si, že dům je plný antikizujících sloupů. Sloup symbolizuje zemskou osu, středobod světa. A do třetice lev a roh hojnosti patří k atributům jednoho z menších proroků Starého zákona, sv. Joela. Květiny připomínají krásu stvoření a jsou symbolem probuzení života. Květiny mají stejně vymezený čas jako člověk, který vzejde a zvadne.
Ať tak či tak, dům je koncipován ve směsici nových architektonických prvků se starými. Lvi, dítka a květiny měly strohým tvarům přidat na výpravnosti.

Článek vyšel v červnu 2013 v Hradeckém deníku 






Žádné komentáře:

Okomentovat