Oblíbené příspěvky

sobota 27. července 2013

PORTÁL HOTELU GRAND - E. KODET

Portál hotelu Grand
Budova hotelu Grand na ulici ČSA dlouhou historii od roku 1896, kdy ji započal stavět Viktor Weinhengst. V roce 1904 přibyl vedle směrem k řece Okresní dům Jana Kotěry, který se o šest let později stal majetkem hoteliéra Urbana a součástí multifunkčního komplexu. Při příležitosti byla Kotěrou opravena i nárožní budova. Ale dnešní podobu získal Grand díky sjednocení fasády trojdomu architektem Josefem Fňoukem v roce 1928. v této etapě přibyl ke vchodu atlant a karyatida Emanuela Kodeta. Sochař se narodil roku 1880 v Pelhřimově a zemřel v Lučanech nad Nisou v roce 1954. Byl zakladatelem uměleckého rodu a je autorem ještě několika dekorací na domech ve městě.
V případě portálu hotelu Grand nejde o dvě samostatné sochy, ale o rozměrný reliéf. Přesto si sochař nepochybně vzal za vzor již existující dvojice strážící vchody do jiných významných institucí. Dvojici figur najdeme v Hradci několikrát, ale muže a ženu například před budovou galerie na Velkém náměstí, původně bankovním ústavem.
Kodetovy figury na hotelu Grand měly přispět k velkolepému a zároveň přátelsky zvoucímu dojmu. Muž vlevo je otočen zády a společně s dívkou zavěšuje nad vchod zdobný feston (závěs), jako kdyby připravoval uvítání vzácného hosta. Sochař se pokusil vžít do secesní nálady stavby, i když secese a kubismus už byly na konci dvacátých let dávno minulostí. Jeho figury nejsou ani secesní a ani zcela klasicistní, jak by odpovídalo době. Říká se jim atlant a karyatida, což je architektonický prvek už od antiky, používaný hojně v různých dobách. Atlant je vždy silný muž, který drží tíži světa, v tomto případě budovy, metaforicky i doslovně. Jeho pravzorem je obr Atlas, jenž podpíral svou silou nebe na konci světa. Karyatida nemá za sebou antický příběh o Herkulovi a sloupech, její funkce je zdobná. Na Kodetově reliéfu obě figury ztrácejí svou nosnou funkci, jsou pouze dekorativní. A jsou tak málo promodelovaní a plastičtí, že vlastně ani nijak nezaujme, že jsou nazí. K současné šedé fasádě a khaki dveřím se příliš nehodí, ale snad se časem vzhled domu stane opět chloubou města. 

Článek vyšel v Hradeckém deníku 2013







 

Žádné komentáře:

Okomentovat