Oblíbené příspěvky

pondělí 2. ledna 2012

KAREL BOROMEJSKÝ S ANDĚLY

MARTIN JEŽEK KAREL BOROMEJSKÝ
      Ve Špitálské ulici dnes najdete hotelovou rezidenci se starým jménem Borromeum. Jde o původní seminární budovu, která byla ke svému účelu přebudována hradeckým stavitelem Františkem Dobrkovským v letech 1858 - 1860. Někdy v této době ji také ozdobily tři sochy nad vchodem. Jde o figuru svatého Karla Boromejského s dvěma anděly, kteří drží odznaky biskupské hodnosti – berlu a mitru. Budova přestala sloužit ubytování seminaristů na počátku 20.století, kdy bylo postaveno Nové Borromeum na nábřeží Orlice. Figuru biskupa a andělů vytvořil hradecký sochař Martin Ježek, který je také autorem známějšího krále Gambrina na vnější fasádě pivovaru.
         Karel Boromejský byl oblíbeným barokním světcem, jeho kult zprostředkovali jezuité. Je patronem duchovních správců, biskupů, duchovních vůdců, katechetů, seminářů, Boromejek, proti moru, vředům, zažívacím potížím a žaludečním chorobám a kupodivu také dozírá na jablečné sady a výrobce škrobu.
         Svatý Karel Boromejský žil v 16. století. Pocházel ze zámožné italské šlechtické rodiny, brzy se stal opatem kláštera, studoval práva v Padově, stal se sekretářem svého strýce, Papeže Pia IV. a své bohatství rozdával chudým. V sedmadvaceti získal milánské arcibiskupství a kardinálský klobouk. Usiloval o reformu své diecéze, jeho cílem byla vyšší morální čistota a vzdělanost. Zaváděl nedělní školy pro věřící a staral se o vzdělání duchovních prostřednictvím seminářů. Při epidemii roku 1576 ošetřoval nemocné, žil jen o vodě a chlebu. Proto se stal jedním z nejvýznamnějších patronů proti moru.
         V Hradci Králové kolem roku 1860 mor nehrozil, přesto se tu světec nevyskytl náhodou. Carlo Borromeo neboli Carolus Borromeus byl totiž osobním patronem sedmnáctého biskupa královéhradecké diecéze, Karla Boromejského Hanla z Kirchtreu Ten byl nejdéle působícím primasem na zdejším biskupském stolci (1831–1874).  Nechal pro potřeby semináře postavit z prostředků a sbírek katolické církve moderní palác v pozdně klasicistním slohu v dnešní Špitálské ulici. Za jeho duchovní správy proběhla oprava a regotizace chrámu sv. Ducha v Hradci Králové. Karel Boromejský Hanl se narodil roku 1782 v Krbicích na Žatecku v rodně truhlářského a řezbářského mistra. Měl velmi kladný vztah k historii a patrně i k sochařským dílům.
         Nejblíže můžeme světce Karla Boromejského najít na Mariánském (morovém) sloupu uprostřed Velkého náměstí. Ten má ovšem v souladu s dobovými představami biret a výrazný nos. Zdá se pravděpodobné, že světcova podoba na Borromeu odráží spíše fyzické rysy 17.královéhradeckého biskupa a zakladatele budovy, který zemřel v Hradci Králové v roce 1874 ve věku devadesáti dvou let. Figura světce je prostovlasá, protože odznak jeho církevní hodnosti – mitru, drží anděl vlevo.
Odkaz na Deník Karel Boromejský   
 


1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat