Oblíbené příspěvky

sobota 27. července 2013

POLIBEK - JANA BAČOVÁ-KROFTOVÁ

Polibek u Draku
Tradičním sochařským tématem jsou Milenci neboli Polibek. Sochy dvou propojených či velmi přiblížených těl a hmot vytvořili velcí sochaři Auguste Rodin, Constantin Brancusi nebo Antonio Canova. Také Rodinův český žák Mařatka. Každý zcela jinak. V Hradci máme minimálně tři milenecké sochy: Škodovu na Soutoku, Kolomazníkovu před Klicperovým divadlem a před loutkářským Drakem pískovcový objekt Jany Kroftové-Bačové.
Polibek je symbolem konce druhé světové války na slavné fotografii Alfreda Eisenstaedta, kde americký námořník spontánně a vášnivě líbá zdravotní sestřičku. Snímek se stal předlohou pro monumentální sochy a happeningy k oslavám konce války. Na internetu nadejte hned několik žebříčků slavných polibků, hlavně filmových. Vždy hodně hlasů získá obraz Gustava Klimta a polibek vzhůru nohama z filmu Spiderman.
Pískovcový Polibek v Hradci narozené sochařky Jany Bačové-Kroftové (1972) před loutkovým divadlem má krásné travnaté prostředí s romantickými břízami. Autorka vystudovala pražskou akademii v ateliéru Jana Hendrycha, tedy ve škole s nejtradičnějším vnímáním ze všech sochařských škol u nás. Polibek je její absolventská práce z roku 1998. Přesně odráží momentální nejistotu sochařského řemesla – jak má pokračovat v tisícileté tradici a přitom být srozumitelné pro neuvěřitelně zrychlenou a obrazy nabitou současnost ? Sochařka se pokusila nově designovat staré téma, ale sochařské zvyky spojené s jejím školením jí nedovolily mezi slavnými vzory objevit schůdnou cestu. Vlastně ani vztahy mezi muži a ženami nezůstávají na tradiční pozici, takže kde je tady pevná půda pro sochaře pracujícího s kamenem, tedy s téměř věčným materiálem ?
Jana Kroftová-Bačová pracuje převážně v oboru scénografie – používá svůj cit pro prostor a hmoty v divadelních realizacích a také v muzeálních instalacích. Vytvořila sochy pro pohádku Čert ví proč (2003) a film Nevěsta pro Paddyho (1999). Pro Drak realizovala například výpravu představení O pejskovi a kočičce (2007). Na adrese www.janabacovakroftova.com/ najdete pozdější, naprosto sebejisté a krásné sochařské řešení Splívání, těžko říct s jakým Y. Jde o viděné části figur při pohybu ve vodě.

Článek poprvé vyšel v Hradeckém deníku







Antoino Canova - Amor a Psyché, polibek

Auguste Rodin - Polibek

Constantin Brancusi - Polibek
Gustev Klimt - Polibek
            Alfred Eisenstaedt
Spiderman
Splývání, realizace ze stránek Jany Kroftové-Bačové





1 komentář:

  1. Dobrý den, kde se nacházejí sochy Splývání a jsou volně přístupné? Díky, Eva

    OdpovědětVymazat