Oblíbené příspěvky

sobota 27. července 2013

PADLÝM RUDOARMĚJCŮM, KUKLENY

Památník padlým rudoarmějcům, Kukleny
Na kuklenském hřbitově hned u příchodu se návštěvník setkává s několika válečnými pomníky. Vlevo jde o Památník padlým rudoarmějcům s tradičními symboly hvězdy, srpu a kladiva položeném na svázaných snítkách vavřínu a lípy. V dolním poli je prostor pro dívku s věncem. Text je citací Klementa Gottwalda – Skláníme se před památkou padlých hrdinů Rudé armády 1945 – 1955. Autorem pomníku osazeného v roce 1955 je kameník a sochař Vladimír Mertlík (1911 – 1984), který se narodil na Pouchově, žil v Kuklenách a byl synem sochaře Jana Mertlíka. Jeho rodina až dosud pokračuje v rodinném kamenickém řemesle.
Pohřbeni jsou zde muži, kteří na území Hradce Králové zemřeli během první poloviny roku 1945. Druhé datum označuje exhumaci šesti těl původně uložených na různých místech a přenesených sem, na Denisovo náměstí. Tři muži zemřeli hladem a vysílením při pochodu smrti v únoru. Dva byli v Plačicích zajati, při útěku postřeleni a pohřbeni zaživa. Poslední zemřel 1. června nešťastnou náhodou. Známe jen čtyři jména ze šesti : Alexej Ivanov, Nikolaj Mejsov, Gavril Barsov a Sergej N.Barišnikov.
Zcela nahoře na náhrobku je umístěna sovětská hvězda, která zároveň označuje Rudou armádu. Střední pole odkazuje k době vlády komunistické strany. Srp a kladivo jsou znakem spojení dělnictva a rolnictva. Znak byl rovněž používán po vzoru sovětské komunistické strany. Vavřín symbolizuje vítězství, slávu a dobrou pověst. Listy lípy pocházejí ze stromu, jež je oficiálním symbolem českého státu. I když původně vavřín patřil řeckému Apollonovi a lípa bohyni lásky Afroditě, zde jde o vítězství československých dělníků a rolníků za pomoci Sovětského Svazu.
Dívka v dolním poli pomníku přináší vavřínový věnec vítězům, který je zároveň věncem pohřebním. Věnec je starodávným symbolem nekonečného vesmíru, stále se opakujícího začátku a konce, nikdy nekončícího koloběhu. Dívčí postava je sehnutá, poklekla, aby uctila padlé. Že vznikla v 50.letech poznáme podle oblečení i celkového stylu, který ale navazuje na civilismus meziválečný. Tradice ženy na náhrobku je také secesní. I u Františka Bílka najdeme řadu shrbených žen na půlkruhové prohlubni v pozadí naznačující jeskyni. Každá smrt je zmařením života a za války jich bylo na všech stranách 62 a půl milionu. Z toho okolo 24 milionů vojáků. Téměř 11 milionů vojáků SSSR. Každý válečný pomník je významným varováním. 

Článek vyšel v Hradeckém deníku


 

Žádné komentáře:

Okomentovat