Oblíbené příspěvky

sobota 27. července 2013

RELIÉF S MANDOLÍNOU - L. ZÍVR

Ladislav Zívr 
Reliéf s houslovým klíčem a mandolínou
Na tom místě stávala Mýtská brána, vedla tudy cesta z Malého náměstí nejen do Mýta, ale hlavně na Malšovic. Dnes je zde Beseda, jedna ze scén Klicperova divadla a na protějším domu hned když končí podloubí, se nachází pískovcový reliéf od slavného sochaře z Nové Paky Ladislava Zívra (1909 - 1980). Dům č.2-4 je je velmi starý a mnohokrát přestavovaný. Zívrův reliéf přibyl v roce 1972, kdy budovy rekonstruoval architekt z významného hradeckého rodu ing. arch. Jan Rejchl (1899 – 1985). Rejchlův projekt vznikl v roce 1968. Zívr v té době nebyl v Hradci vůbec neznámý. Kromě řady soch, které od něj zakoupila Krajská galerie, se jeho díla stala ozdobou několika soukromých sbírek. A kromě Mýtské ulice jeho reliéfy zdobí i pedagogickou fakultu a dům v Chelčického ulici.
Reliéf je jasně signovaný vpravo dole a jeho námětem jsou stylizované hudební nástroje. Housle, lyra a mandolína přesně odrážejí atmosféru šedesátých let a pozdního bruselského stylu, kdy byly navrhnuty. Zátiší je téma typické pro baroko a kubismus, ale zároveň nadčasové. Z baroka si Zívr vzal melodičnost a z kubismu jasnou stavbu reliéfu a tvar nástrojů.
Díky zvláštně tvarovaným houslím můžeme o reliéfu přemýšlet jako o osvobozené hudbě nebo svého druhu partituře. Tvar vlevo totiž působí jako houslový klíč, jako počátek. Trochu mě překvapilo, že někdo v reliéfu může vidět kulomet a Teslův transformátor. Pro Zívra byla typická měkká modelace v pálené hlíně či sádře. Většina jeho volných soch nebyla za jeho života odlita do bronzu, takže pískovcové reliéfy na budovách jsou to nejtrvalejší, co z jeho díla máme. 

Článek poprvé vyšel v Hradeckém deníku 2013


 

Žádné komentáře:

Okomentovat