Oblíbené příspěvky

úterý 30. července 2013

SYSTÉM, FAKULTNÍ NEMOCNICE

Systém v nemocnici
Před novým pavilonem psychiatrické kliniky stojí pískovcová stéla. Sochařské dílo vzniklo během Hořického sympozia v létě 2007 a o rok později sem bylo přestěhováno z Tylova nábřeží. Autorkou je turecká sochařka Süngul Telek, které bylo v době sympozia 34 let. Vystudovala umělecký obor na Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi v Istanbulu. Od té doby navštívila řadu sympozií, v Maine v USA, v Indii i v egyptském Šarm as-Šajchu. Pracovala s tvrdým granitem i měkkým bílým mramorem. Život sochaře, který scestuje svět prostřednictvím sympozií, je trochu dobrodružný a toulavý. V Čechách se Süngul Telek líbilo a zcela očekávaně jí chutnalo české pivo. Byť v různých materiálech, její práce se dají rozpoznat, spojuje je tak trochu technicistní vzhled a zájem o odkrývání vrstev, skladbu hmoty, analýzu skrytých procesů uvnitř vyššího celku. Ať už mluvíme o fungování společnosti nebo lidského těla, či dokonce jediné buňky.
Svou práci pro hořické sympozium nazvala Systém. Plastika je považovaná za alegorii lidské bytosti, tištěné chaosem a shonem moderní doby. Architekt Jan Hochman, autor pavilonu psychiatrie ve FN HK, zvolil pro skulpturu místo před hlavním vchodem do nového pavilonu, kde měla logicky navázat na prostředí duševních chorob, ale i na kamennou výzdobu sídla kliniky.
Systém je soustava nebo souhrn souvisejících prvků, sdružený do nějakého smysluplného celku. V řečtině, odkud slovo systém pochází, znamená kombinovat, uspořádat, sdružovat. Stéla působí jako expanzívní prostor plný zakulacených kamenů či náloží, který drží před rozpadem či výbuchem dvě bočnice. Asi jako golem ve svěrací kazajce. Zatímco kulovité tvary vypadají přírodně, boční pláště napodobují materiály vytvořené člověkem a civilizací. Vlastně jde o protiklad přírodního a lidského, stvořeného a vyrobeného. Možná je výsledkem hybrid, napůl spontánní a napůl racionálně konstruovaná soustava. Můžeme uvažovat, zda jde o systém spojitý či diskrétní, skutečný, či spíš ten, po kterém toužíme. Je otázkou, zda a za jakých podmínek jsou systémy stabilní a co ovlivňuje jejich případnou nestabilitu. Umístění skulptury s tímto tématem před psychiatrickou kliniku je vtipné a logické zároveň.

Článek vyšel v květnu 2013 v Hradeckém deníku 





Songül Telek v hořickém lomu, foto převzané z Deník.cz

Jiná socha Songül Telek na podobné téma
 

1 komentář: