Oblíbené příspěvky

úterý 30. července 2013

ZVÍŘATA VE FAKULTNÍ NEMOCNICI

Zvířata z říše fantazie ?
Před budovou dětské kliniky se v roce 2008 dočasně usídlili dva podivní tvorové. Přestože netušíme, jakého jsou biologického druhu, dětem se po nich skvěle šplhá. Zdá se, jakoby sem skutečně patřili, ani na nábřeží v roce 2005 jim to zdaleka neslušelo jako na trávě v areálu fakultní nemocnice. Jejich autorkou je švédská umělkyně Susanne Holmberg.
Narodila se v Luleå v Severním Švédsku v sedmdesátých letech, vystavuje od roku 1993. Její sochy jsou k vidění kromě Hradce Králové v sochařských parcích Švédska, Argentiny, Británie a Jižní Koreje. Nejčastěji pracuje s kovem, tvrdým granitem nebo sklem. Hodně ji ovlivnilo zacházení s velmi dočasnými materiály, které se i lépe opracovávají, sněhem a ledem. Sochařka se zúčastnila několika ročníků ledových soutěží ve Švédsku i jinde. Sochařství tradiční i ledové také vyučuje a o umění píše. Přestože studovala sochařství jen na lidové škole, je členkou Švédské sochařské společnosti. Ve svém internetovém profilu se charakterizuje jako novinář, kulturní spisovatel, umělec, konzultant.
Součástí poetiky Hořického mezinárodního sympozia je práce s pískovcem, většinou z Podhorního Újezda. Susanne Holmberg z něj vytesala dvojici bytostí, jejichž předobraz můžeme hledat v reálném světě živočichů i ve fantazii. Jsou to tak trochu mořští tvorové, možná přicházejí z Atlantidy. Namístě hlavy mají šnekovitý útvar, volutu, která je spojována s mořskou vlnou. A jistě není náhoda, že autorka žije v přístavním městě, v zálivu s 1700 ostrovy. Její pohádkové bytosti připomínají rypouše sloní, tuleňovité ploutvonožce. Tvar je jednoduše designovaný a i přes jednoduchou stylizaci se zdá, jako by se usmívali. Ale pokud vám připomínají mírumilovné ovečky s huňatým vlněným kožíškem dlouhým až na zem, můžete mít také svou suchozemskou pravdu. Jeden tvor napřímil krk, jakoby někoho vyhlížel, ten druhý naopak sklání hlavu a zdraví nás.
Trojrozměrné sochařské dílo může mít řadu funkcí, zde převážila ta herní. Dvě pískovcová Zvířata z říše fantazie si oblíbily děti jako prolézačku, jejich oblé tvary uprostřed trávníku nedaleko pískoviště zcivilňují prostor a nemocnice tu i díky nim vypadá spíš jako dětské hřiště.
 
Článek byl publikován v Hradeckém deníku v květnu 2013













 

Žádné komentáře:

Okomentovat