Oblíbené příspěvky

úterý 30. července 2013

FONTÁNA PŘED MUZEEM

Fontána před muzeem
Před budovou muzea na nábřeží zvlhčuje letní vzduch fontána z mramoru a bronzu. Muzeum bylo postaveno už roku 1912, ale na prvních fotografiích vodní prvek nenajdeme. Přibyl totiž až roku 1934. Návrh včetně technického nákresu ke konstrukci zhotovil architekt Jan Kotěra (1871 - 1923). Vodní dílo nebylo dokončeno ze zcela prozaických důvodů, nezbyly peníze. Až ve třicátých letech se podařilo najít starostovi Ulrichovi sponzora. Bylo jím skrze sekčního šéfa A. Pižla ministerstvo školství a národní osvěty.
Dobový tisk se nemohl shodnout na správné ceně materiálu a jeho váze. Jednou to bylo 7 a půl tuny sliveneckého mramoru v hodnotě 50 000 Kč (viditelné části jsou leštěné) a bronz v ceně 70 000 Kč. Později upravili cenu bronzu na 32 400 Kč a váhu litých součástí na 1 355 Kg. Přitom původní rozpočet z roku 1912 počítal s částkou pouhých 9 700 korun. Lité součásti fontány byly zhotoveny až v Kralupech. V průmyslové škole v Hradci se měly všechny kovové části upravit, vycizelovat a nainstalovat na místo. Obložení bazénu královédvorským pískovcem provedla už dříve firma Václava Škody.
Tvar je vybudován z kružnic, které se vepisují do čtverce. Střed tvoří pylon, na němž jsou osazeny dvě bronzové mísy o tloušťce 3 mm a na ně z vrcholu sloupu střídmě dopadá voda. Oktogonální sloupky, jemný dekor na bronzu – tvary fontány jsou kompromisem mezi tradiční barokní mísou a geometrickou secesí. Zhruba ve výši očí byly osazeny čtyři dokonale hladké bronzové koule, ale v současné době stále jedna chybí. Fontána měla být přístupná očím člověka, stejně jako dvou bohyň, které na pramen tryskající vody shlížely shůry.
Existuje mnoho různých možností jak může fontána vypadat. Soustředné kruhové nádrže, po kterých stéká voda, patří k těm nejobvyklejším. Tento typ se stavěl už od 16.století, přestože většina římských fontán a kašen je projektována spíše na scénickém než striktně geometrickém principu. V té době ale v Hradci Králové žádná taková stavba nestála. Fontána je díky tryskající či zpívající vodě technicky náročná, vyžaduje tlak vody. Fontána, na rozdíl od kašny, která je jen bazénkem na vodu, představuje ve městě luxus. 

Článek vyšel na jaře 2013 v Hradeckém deníku 





 

Žádné komentáře:

Okomentovat